Januari

Bloeiende heestertakken in huis

Takken van bloemheesters kunnen met extra warmte vervroegd in bloei worden gebracht.Kwekers zorgen op die manier dat forsythia, sering en sneeuwbal al vroeg in de winter te koop zijn. Je kunt ook zelf proberen om takken van heesters in de kamer in bloei te brengen.
Gemakkelijk in bloei komen forsythia, sierkers en sierappel, ribes en ‘katjes’ van wilg, els en hazelaar.
De planten moeten wel eerst een periode van kou hebben gehad.
Van forsythia is bekend dat bloei pas mogelijk is na een periode met een temperatuur van 5°C of lager. Probeer daarom eerst met een klein takje of het lukt. Als de bloemen opengaan, kun je altijd meer plukken.

Bloeiende plantenIn januari zijn er niet zoveel bloeiende planten, maar er zijn er genoeg die ook heel mooi zijn. De volgende planten bloeien al in Januari of beginnen nog te bloeien in deze maand.
Kerstroos (Helleborus niger )
Kerstroos (Helleborus niger)
Kleur: wit. Bloeitijd: Januari tm April
Hoogte ongeveer, 30 cm.


Sneeuwklokje (Galanthus nivalis)
Sneeuwklokjes bloeien in Januari en Februari. Na de eerste aanschaf heeft u er jarenlang plezier van.
En
de pollen in de tuin worden na enkele jaren vrij groot en je kunt ze dan prima delen.

Winterharde violen

Het tweejarig tuinviooltje (Viola Wittrockiana Groep) is een van de weinige bloeiende planten die goed tegen vorst bestand zijn.
Ze zijn er in allerlei tinten, vaak tweekleurig en met een fraaie tekening. De bloeitijd hangt af van de zaaitijd.
Gebruik deze vrolijke bloeier eens om de winterse tuin op te vrolijken. Met de verschillende kleuren zijn mooie combinaties te maken.

Primula’s
 
De gele en paarse primula en rode primula’s staan prachtig in bloei als de sneeuw weg is. Het is echt een heel, gemakkelijk plantje. Als u primula’s voor binnen heeft gekocht is het aan te raden om ze na de bloei niet weg te gooien.
Als u ze in de tuin zet kunt u er nog jarenlang plezier van hebben.



Skimmia’s


Een heel gemakkelijke groenblijvende winterplant met zelfs in Januari nog heel veel rode bessen er in wat erg fleurig staat in deze winter periode.

Maagdenpalm
Een leuke groenblijvende bodembedekker in de tuin is de maagdenpalm.
Er zijn verschillende soorten, maar de maagdenpalm die in het voorjaar witte bloemen krijgt komt nu het beste tot zijn recht. Deze heeft namelijk een kleiner blad en ziet er veel sierlijker uit dan die met het grotere blad. Bovendien valt het witte bloemetje ‘s avonds in de tuin meer op.

Chinese Toverhazelaar
Geelbloeiende soort, die in januari/februari bloeit is de Chinese Toverhazelaar, (Hamamelis mollis)
De Chinese toverhazelaar heeft grote, gele, geurende bloemen en zacht behaarde bladeren die groter zijn dan die van soortgenoten. De toverhazelaar is een sieraad voor de tuin zowel in de winter als ook in het najaar. Onder gunstige omstandigheden kan hij 50 jaar oud worden. Hij is een langzame groeier en heeft veel ruimte nodig. Hij groeit vrij breed uit met bijna horizontale takken.
De toverhazelaar prefereert een plek in de zon of halfschaduw en middelzware, liefst wat lemige grond. Maar hij doet het ook goed op zure zandgrond. Wanneer de groeivoorwaarden optimaal zijn. kan hij 3-5 m hoog worden.
Vermeerderen kun je hem het beste door afleggen, d.w.z. dat je een sterke, liefst jonge tak naar beneden buigt en met een stevige draadbeugel tegen de grond vastzet. De tak zal gaan wortelen, en kan dan van de moederboom afgeknipt worden.

Er zijn ook nog andere opvallende planten voor in de kale wintertuin.
Kronkelhazelaar: Corylus avellana ‘Contorta’
Prachtige hazelaar met mooie kronkelende gedraaide takken en twijgen. Het brede hartvormige blad krult soms evenzeer.
Eind van de winter, begin voorjaar krijgen ze gele katjes die zeer decoratief zijn. Geliefde plant in de bloemsierkunst maar ook een prachtige solitair voor de tuin die vooral in de winter alle aandacht naar zich toe trekt. Voorkeur voor een vruchtbare kalkrijke vochtige goed doorlatende grond. Uitlopers (rechte takken) verwijderen. Hoogte ongeveer 2 meter.
Andere soorten,
Witte kornoelje:Cornus alba ‘Sibirica’ Prachtige heester met felrode, rechte takken, ook zeer geschikt voor bloemstukken.

Vogels voeren
Insecten worden schaars in de tuin als het eenmaal gaat vriezen. Vogels schakelen over op ander voedsel, zoals zaden en bessen. Houdt de vorst langere tijd aan, dan raken ook deze voorraden uitgeput en wordt het tijd om de vogels bij te voeren. Een voederhuisje of -plank is ideaal.

Zo helpt u de vogels:Plaats een voederhuisje of -plank op minimaal 1,5 meter van de grond, zodat katten er niet bij kunnen.
Breng halverwege de paal een metalen ring aan (bijv. een conservenblikje). Muizen kunnen zo niet naar het voer toe klimmen.
Houd de plank goed schoon met heet water en een borstel. Van beschimmeld en rottend voedsel worden vogels ziek.
Zet een voederplank op een beschutte plaats, bijv. tussen hoge struiken of onder een boom.
Blijf voeren zolang de vorst aanhoudt. Bouw het voeren af, zodra sneeuw en ijs verdwenen zijn.

Kerstroos in de huiskamer
Vanwege de grote, vaak mooi getekende bloemen is de kerstroos een van de meest geliefde winterbloemen.
Vooral de witbloeiende kerstroos Helleborus niger wordt in de winter graag als kamerplant gebruikt.
Maar ook andere Helleborus-soorten kun je tijdelijk naar binnen halen. Bedenk wel dat een te hoge temperatuur en uitdroging van de kluit niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid van de plant. Zet ze dus vrij snel weer in de tuin.
Laat de planten langzaam aan de buitentemperatuur wennen door ze bijvoorbeeld eerst in de bijkeuken of schuur te zetten.


Schone bloempotten
Potten die worden hergebruikt voor zaaien, stekken of scheuren moeten vrij zijn van ziektekiemen. Plastic potten hebben een gladde wand en zijn in een emmer met heet sodawater gemakkelijk schoon te maken. Potten van steen zijn wat ruwer en bovendien poreus. Gebruik daarvoor een harde borstel en heet sodawater. De potten blijven zo lang mogelijk in het water liggen. Laat ze vervolgens uitlekken. Dit is een mooi karweitje voor de wintermaanden. Dan zijn de potten klaar op het moment van zaaien, stekken of scheuren is aangebroken.


Sneeuwklokjes delen
Eigenlijk heb je nooit genoeg sneeuwklokjes in de tuin.
Vooral in grote aantallen komen ze mooi tot hun recht. De pollen in de tuin worden na enkele jaren vrij groot en je kunt ze dan prima delen. Als je dit elk jaar met een paar pollen doet in bosjes van vier of 5 stuks bij elkander uit te planten, raakt langzamerhand de hele tuin vol met sneeuwklokjes. De beste tijd hiervoor is halverwege van de bloei. Na een paar dagen wat water geven zie je ze vanzelf weer omhoogkomen en verder gaan groeien. Het blad groeit dan ook nog een tijdje door om voedsel aan te maken dat in de bollen wordt opgeslagen. Door de planten nu te bemesten zorg je voor een extra goede groei.
TIP:
Wip de polletjes na de bloei met een schop uit de grond.
Trek de pol voorzichtig uit elkaar en herplant de bolletjes op een diepte van 6 centimeter.

Tuin klussen algemeen in januari.
Bedenk nu alvast hoe u uw tuin er in het komende zomerseizoen uit wilt laten zien?.
Gebruik geen strooizout voor uw bevroren tuinpad/terras daar dat schadelijk kan zijn voor uw tuinplanten, maar gebruik daarvoor gewoon scherpzand of metselzand, dat werk net zo goed en is in ieder geval milieu vriendelijker.
In de maand januari als het niet vriest, is het een goede tijd om winterstekken te nemen van Forsythia, Sering, Deutzia, Salix, Ribes.
Als het niet vriest geeft u jonge wintergroene hagen regelmatig water. Na hevige sneeuwval is het verstandig de meeste sneeuw van de struiken en vooral coniferen af te schudden zodat de takken niet breken.Verwijder voorzichtig het laagje herfstbladeren rond de vroegbloeiende planten. Taxus, buxus en hulst kunt u nu al bemesten. Hortensia’s waarderen een extra laagje turf. Een laag sneeuw heeft een isolerende werking, laat dit witte tapijtje dus liggen.
Kuipplanten. Zorg regelmatig voor frisse lucht in de ruimte waar uw kuipplanten overwinteren. Bij mooi weer kunnen de ramen overdag een paar uur open.
Geef kuipplanten die in huis of in de kas overwinteren van tijd tot tijd water. Zorg vooral dat de aarde in de pot niet helemaal uitdroogt.
Denk aan de vogels en snoei niet als het vriest!. Oude en zieke takken verwijderen. Snoeiwonden met een doorsnee van meer dan 2 cm. moeten met wond-balsum worden behandeld. Geef de vogels naast zaad, vetbollen en ander voer ook stukjes fruit. Ze hebben grote behoefte aan vitaminen.
Loop niet op het gras als het vriest. Bevroren grassprieten kunnen dan ‘breken’. Op die plekken wordt het gras later bruin. Wilt u iets snoeien, doe dat dan alleen bij niet-vriezend weer. Controleer overwinterende knollen en bollen op schimmel en rotting. Let op verdroging bij groenblijvers. Als de wortels nog bevroren zijn, gaat de verdamping via het blad wel door (vooral bij zonnig weer) en dus kunnen de planten uitdrogen. Scherm ze dan tijdelijk af met tuinvlies, een rietmat of iets dergelijks. Als het niet vriest en er geen strenge vorst wordt voorspeld, kun je nu de leilinden snoeien. Is er voor dit klusje een ladder nodig zorg dan dat deze goed stevig staat, en leg bij sneeuw minimaal een jutte zak of een stuk kleed onder de ladder, daar hij anders weg kan glijden en u onderut gaat wat nare gevolgen kan veroorzaken.
Het terras kan er meteen gezellig uit gaan zien als je het opvrolijkt met bloeiende bolgewassen. Narcissen en hyacinten kunnen zelfs een graadje nachtvorst verdragen. Het staat altijd leuk om ze met bloeiende violen in dezelfde kleur te combineren. In een zachte winter verschijnen nu de bloemen van de kerstroos (Helleborus hybriden). De plant bloeit vooral in de kleuren roze tot diep purper. Het is een makkelijke vaste plant die tot ver in april bloeit. Als het niet vriest kun je bomen planten. Vergeet niet om aan de kant waar de meeste wind vandaan komt (zuidwesten) een boompaal te zetten. Bind hem vervolgens met speciaal band aan de boom. Zet je een rij dezelfde bomen?. Zorg dan dat de boompalen overal op dezelfde hoogte staan en bevestig ook het boomband steeds op dezelfde hoogte.
Uiterlijk eind deze maand druif, kiwi en blauweregen snoeien. Ook fruitbomen kunnen worden gesnoeid. Niet snoeien tijdens vorst. Kalk strooien om verzuring tegen te gaan, is een goed januarikarweitje.

Geen opmerkingen: