vrijdag, november 18, 2011

Steeds meer steden krijgen jeuk van Occupy [slideshow]

New York, Parijs en Londen hebben genoeg van de tentenkampen van Occupy-demonstranten. De Franse en Amerikaanse politie hebben de kampen van de betogers verwijderd, de Britse hoofdstad is van plan dat te doen.

Confrontatie New York
In New York kwam het maandag tot een harde confrontatie tussen de politie en betogers. Meer dan 200 mensen werden opgepakt, waaronder journalisten. De rechter oordeelde dat de betogers hun tenten er niet meer mogen opslaan en de politie wierp blokkades op bij het Zuccotti Park om te voorkomen dat de betogers naar het beursgebouw zouden gaan.

Na het kamp in New York ontmantelde de politie in Parijs woensdag ook het kamp in zakendistrict La Défense. In Londen hingen ambtenaren uitzettingsbevelen aan de tenten, waarin ze verzochten het kamp voor donderdag 18.00 uur te verlaten.

Occupy protest
Occupy Wall Street riep donderdag op tot demonstraties in heel Amerika. Naar schatting zouden ongeveer 32.500 betogers gehoor hebben gegeven aan de oproep in New York. Ook in Los Angeles, Las Vegas, Boston en Washington blokkeerden de demonstranten korte tijd straten en kruispunten.

Zowel bij de demonstraties bij het New Yorkse Zuccotti Park en op de Brooklyn Bridge kwamen demonstranten in aanraking met de politie.

Occupy Londen
Occupy Londen gaven donderdag geen gehoor aan het verzoek om hun kampen te verlaten waarop de gemeenteraad dreigde met juridische stappen. De dag erop kraakten ze een gebouw van de bank UBS in het oosten van de stad.

Die dag werd ook in Los Angeles een Occupy-kamp hardhandig ontruimd. Een twintig activisten die weigerden het kamp te verlaten, werden gearresteerd.

In Amsterdam willen de VVD en het CDA dat Occupy-Amsterdam zo snel mogelijk verdwijnt. Woensdag maakte burgemeester Van der Laan bekend dat een kerstevenement vanwege het kampement wordt verplaatst naar het Beursplein.

BNR Bernard Hammelburg: elke dinsdag om 14:30 uur op BNR.

via bnr.nl

Geen opmerkingen: