vrijdag, december 09, 2011

12 uur om de democratie te redden, teken nu !!

Onderwerp: 12 uur om de democratie te redden

 

Beste vrienden,


Over 12 uur kunnen EU-leiders een angstaanjagend plan van Merkel en Sarkozy goedkeuren dat publieke uitgaven permanent in de ban doet -- alleen maar om grote banken tevreden te houden. Maar we leven in een democratie en moeten het recht hebben te stemmen over elke permanente verandering over hoe Europa werkt. Doe mee met de oproep om onze democratische rechten te redden en maak voorgoed een einde aan dit schadelijke plan:


Sign the petition!

Over 12 uur kunnen onze leiders een angstaanjagend plan van Merkel en Sarkozy goedkeuren dat ons recht om verstandig economisch beleid te kiezen af zou schaffen. Maar samen kunnen we onze leiders weerhouden van het weggooien van onze democratie en onze banen.

In paniek geraakt door de grote banken willen de Europese regeringen onze grondwetten en het EU-verdrag zo veranderen dat publieke uitgaven permanent worden afgeschaft. Dit is onzin: in 1930 waren het juist publieke uitgaven die ervoor zorgden dat Europa en de VS de Grote Depressie overwonnen. Europa moet zijn rug rechten en de banken reguleren, in plaats van de handen van onze overheden binden om ze tevreden te stellen.

We leven in een democratie -- de leiders van Europa zouden dus niet in staat moeten zijn zelf over dit plan te besluiten. Ze moeten oplossingen aandragen met goedkeuring van de bevolking of het parlement. We hebben nog maar 12 uur om onze democratieën van deze aanval te redden -- onze massale oproep vandaag kan leiders dwingen om democratie te respecteren, de banken te reguleren, zulke bezuinigingen af te wijzen en in onze toekomst te investeren. Onze eisen worden morgen tijdens de bijeenkomst aan leiders en de media overhandigd. Teken hieronder en stuur door voor de bijeenkomst begint!

http://www.avaaz.org/nl/democracy_trumps_austerity/?vl

Het voorstel voorkomt dat overheden meer uitgeven dan 3% van het BNP. Dit is de gangbare praktijk bij bijna alle overheden, en een tactiek om uitgaven te stimuleren in zware tijden. Het is waar dat een aantal landen hierin over de schreef zijn gegaan en veel te veel hebben uitgegeven, en Europa moet ervoor zorgen dat dat niet nog een keer gebeurt. Maar de zware economische besluiten die Europa nodig heeft moeten worden genomen door sterke, verantwoordelijke, democratische instituties, en niet tijdens een economische crisis door onze strot worden geduwd. Zelfs Duitsland heeft de eigen beloftes hun schuld en begrotingstekort te verminderen meerdere malen overtreden. Zich aan zulke beloftes houden verergert de situatie alleen maar ten tijde van een krappe economie.

De grote banken zijn bij machte rust in de markten te brengen door overheidsobligaties te kopen. Maar ze hebben al drie regeringen over de kop doen gaan -- laten we dat de grens maken. Als Duitsland het toestaat kan de Europese Centrale Bank hetzelfde doen als andere banken -- ingrijpen in gegarandeerde overheidsobligaties en de markten onderuit halen. Omdat Italië niet failliet is kan de bank hier zelfs geld aan verdienen. Als de ECB tijd koopt, kan de EU een meer verstandige en democratische oplossing vinden om uit de huidige crisis te geraken. Sommige voorstellen van Merkel en Sarkozy, zoals belasting op financiële speculatie, gaan in die richting. Ze zouden daarop moeten voortbouwen en het pakket maatregelen moeten herschrijven.

Dit gaat om het overleven van de Europese welvaartsstaat, die onze kernwaarden vertegenwoordigt en helpt onze economieën te stabiliseren in tijden van recessie. Als de nieuwe constituties en verdragen deze week worden goedgekeurd, zullen sommige regeringen referenda of parlementaire stemmingen toestaan, maar anderen zullen de veranderingen gewoon invoeren. Dit betekent dat veel regeringen door zullen gaan met bezuinigen op werkloosheidsuitkeringen, pensioenen en gezondheid, wat de recessie verergert. Het is niet slim. In het belang van onze democratieën, onze maatschappijen en economieën moeten we nu nee zeggen, voor het te laat is. Teken de petitie:

http://www.avaaz.org/nl/democracy_trumps_austerity/?vl

Redelijke mensen kunnen het oneens zijn over de beste manier om ons allemaal te beschermen tegen te veel uitgeven of een toenemende schuld. Maar om harde bezuinigingsmaatregelen in te voeren waarvan we al weten dat ze niet werken, en de democratie aan handen en voeten te binden in niet het antwoord. Steeds weer is onze gemeenschap opgestaan en kregen we werkelijke aansprakelijkheid van onze leiders als ze probeerden ons te passeren -- we moeten nu nogmaals samenkomen en eisen dat we worden gehoord.

Met hoop,

Alex, Emma, Ricken, Jamie, Pascal, Giulia, Stephanie, Laura en de rest van het Avaaz-team.

Meer informatie:

Vier compromissen van Merkozy geen antwoord op eurocrisis (Groenlinks)
http://europa.groenlinks.nl/Vier+compromissen+van+Merkozy+geen+antwoord+op+eurocrisis

'Wees gewoon eerlijk: we gaan op weg naar een federaal Europa' (Volkskrant)
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3069867/2011/12/08/Wees-gewoon-eerlijk-we-gaan-op-weg-naar-een-federaal-Europa.dhtml

Denk aan de munt, maar ook aan de mensen (De Morgen)
http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/1360036/2011/12/08/Denk-aan-de-munt-maar-ook-aan-de-mensen.dhtml

(In het Engels)

Duitsland's ontkenning, Europa’s ramp (New York Times)
http://www.nytimes.com/2011/11/30/opinion/germanys-denial-europes-disaster.html?_r=2&hp

Plan EU-verdrag van Merkozy kan rekenen op obstakels (Der Spiegel)
http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,802221,00.html

Eurozone wordt gewaarschuwd voor afwaardering kredietwaardigheid na deal van Frankrijk en Duitsland (The Guardian)
http://www.guardian.co.uk/business/2011/dec/05/eurozone-credit-downgrade-germany-france?INTCMP=SRCH

De euro wordt vermoord (New York Times)
http://www.nytimes.com/2011/11/30/opinion/germanys-denial-europes-disaster.html?_r=2&hp

Is de fout van de eurozone fataal? (New York Times)
http://www.nytimes.com/2011/12/02/opinion/krugman-killing-the-euro.html?src=ISMR_AP_LO_MST_FB


Avaaz is een wereldwijd campagne-netwerk van 10 miljoen mensen
dat wil bereiken dat internationale besluitvorming wordt bepaald door inzichten en waarden van alle mensen op de wereld. ("Avaaz" betekent "stem" of "lied" in veel talen.) Avaaz heeft leden in alle landen op de wereld; ons team is verdeeld over 13 landen op de 4 werelddelen en werkt in 14 talen. Verneem meer over enkele van de grootste campagnes van Avaaz hier, of volg ons op Facebook of Twitter.

 

Alstublieft beantwoord niet om Avaaz te contacteren. Maar schrijf naar ons op www.avaaz.org/nl/contact of telefoneer (in Engels) op 00 1 888 922 8229 (VS).

Geen opmerkingen: