donderdag, januari 20, 2011

wachtgeld en pensioen.

Beste mensen,

Graag willen wij reageren op de vele berichten en krabbels over het wachtgeld en pensioen van Femke Halsema.

Er wordt gesuggereerd dat Femke Halsema is afgetreden omdat ze na 12,5 jaar lidmaatschap van de Tweede Kamer recht zou hebben op een volledig pensioen. Dit is niet het geval en wij leggen graag uit hoe het wel zit.


Wachtgeld:
Ieder Kamerlid heeft recht op wachtgeld. Deze regeling kent echter een maximum van zes jaar. De regeling is de afgelopen jaren, mede op initiatief van GroenLinks, erg versoberd. Zo is de wachtgeldregeling ingekort en is er een sollicitatieplicht ingevoerd voor voormalig politici. Overigens is het zo dat Femke Halsema al aangegeven heeft dat zij niet van plan is lang van de wachtgeld regeling gebruik te maken. Zij wil graag snel weer aan de slag in een nieuwe baan. Vanaf februari start zij al met een parttime functie aan de Universiteit van Tilburg. Het salaris wat zij daarmee verdient zal - vanzelfsprekend - in mindering worden gebracht op haar wachtgeld.


Pensioen:
Op enkele uitzonderingen na, bouwt iedereen die in Nederland werkzaam is pensioen op bij zijn of haar werkgever. Dit geldt ook voor Tweede Kamerleden. Zij bouwen per jaar twee procent pensioen op en tijdens de eerste vier jaar van hun wachtgeld blijven zij dit pensioen opbouwen, tenzij zij naast hun wachtgeld ook een andere functie hebben. Dit betekent dus dat Femke Halsema over haar periode als Kamerlid ieder jaar een beetje pensioen heeft opgebouwd. Een simpele rekensom laat zien dat dit bij lange na niet een volledig pensioen is. Net als iedere andere burger zal zij tot haar vijfenzestigste jaar moeten wachten op haar pensioen uitkering. Immers, niemand in Nederland heeft voor zijn of haar vijfenzestigste recht op pensioen.

Wij hopen jullie met deze feitelijke informatie van dienst te zijn geweest en duidelijk gemaakt te hebben hoe de wachtgeld- en pensioenvoorziening voor Kamerleden in elkaar zit. Verder kunnen wij jullie verzekeren dat GroenLinks zich, net als in het verleden, zal blijven inzetten voor verdere versobering van de voorzieningen voor (voormalig) politici.

Met vriendelijke groet,

Renee Oudenaarden en Kirsten Fröhlich
Publieksvoorlichting
Tweede Kamerfractie GroenLinks

verwijst naar:

"wachtgeld en pensioen"
- Femke Halsema Profiel - hyves.nl (bekijken via Google Sidewiki)

Geen opmerkingen: