maandag, maart 14, 2011

Maart « Tuin kalender, het hele jaar door een tuin met bloemen.

Narcissen

 

 

Narcissen: zijn van alle bollen het makkelijkst te planten. Het maakt eigenlijk niet uit hoe je ze in de grond stopt, ze komen altijd boven, maar ze horen met het puntje naar boven. Ze moeten ongeveer tweemaal zo diep worden geplant als ze hoog zijn. U kunt ze op elk plekje in de tuin planten, het maakt niet uit of ze in de zon of in de schaduw staan. Als u ze op een zonnige plek zet bloeien ze eerder.

Bloeien:
De narcis is een vroege bol. Ze beginnen al in de winter te groeien en steken vroeg in het voorjaar al hun eerste bladpuntjes boven de grond. U kunt ze dus al vroeg in uw tuin op zien komen. Met zacht winterweer bloeien ze al in februari en anders staan ze in maart in volle bloei.

Meerdere jaren plezier:
Narcissen zijn meerjarige bollen. Dit betekent dat ze volgend jaar weer opkomen en bloeien. Gemiddeld gaan de narcissenbolletjes 5 jaar mee. Na de bloei kunt u het beste de uitgebloeide bloemen verwijderen. Dan wordt de bol minder snel ziek en de plant gaat zijn energie opslaan in de bol waardoor hij groeit en volgend jaar weer meer bloemen geeft. De narcissen komen het volgend jaar op dezelfde plek weer op.

Vermeerderen:
Narcissen, vermeerderen zelfs bij de juiste groeiomstandigheden. Hier moet men na enige jaren de in elkaar gegroeide bollen rooien, en uit elkaar trekken, daarna op een andere plaats in de tuin weer terugplanten.

Het onderstaande is ook goed te doen,
Bij Narcissen haal je de kleine kralen (bolletjes) eraf en die plant je opnieuw. Het is niet zeker, dat de kleinste volgend jaar al bloeien, net zoals bij gladiolen. Bollen moeten een zekere dikte hebben om te kunnen bloeien. 

Geen opmerkingen: