maandag, maart 07, 2011

Veilig Twitteren - Weet wat je aanklikt! · Marketingfacts

“I just viewed my TOP 20 Profile Stalkers. I can’t believe my EX is still checking me every day – http://bit.ly/tweetviewer”.

>

Hm, dat klinkt interessant, kan je zien wie je Twitter profiel bekijkt? Klikken.. tekstje, iets met [Allow], jaja, laat ik daar maar op klikken.. En voor je het in de gaten hebt, heb je zo maar een applicatie toestemming gegeven tot je Twitter gegevens. En een tweet gestuurd, zonder dat je het wist. Met een link waar al je volgers op kunnen klikken. Een Twitter virus. Hoe werkt dat dan?

Twitter heeft een API, een soort ‘toegang’ tot de functies van Twitter waar andere programma’s gebruik van kunnen maken. En er zijn duizenden programma’s die daar gebruik van maken. Heel veel nuttige, zoals de programma’s Tweetdeck en Hootsuite om mee te twitteren, en analysetools als Klout of Twitalyzer om een analyse te maken van je gedrag. Om te kunnen werken moeten die programma’s je Twittergegevens kunnen opvragen, zoals je tijdlijn, je mentions en je favorieten, en dingen kunnen updaten, zoals een favoriet toevoegen of een tweet versturen.

Twitter werkt met een systeem dat ‘oAuth’ heet, waarmee je zelf toestemming geeft aan die applicaties. Je hoeft ze daarmee dus niet je wachtwoord te geven. En je kan zelf die toestemming ook weer intrekken, een mooi systeem.

Geen opmerkingen: