dinsdag, maart 20, 2012

Stapel subsidies en redt een boerenschuur - Binnenlands Bestuur

Cultuurlandschap redden
Dat stelt het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Staatssecretaris Atsma maakt zich al langer zorgen over aantasting van het nederlandse cultuurlandschap nu steeds meer boeren hun asbestdaken aan het saneren zijn.

Greendeal

Vooral in Groningen en Drenthe dreigen oude boerenschuren te verdwijnen, omdat alleen de asbest dakplaten weghalen duurder is dan totale sloop en nieuwbouw. Reden voor Atsma om de provincies, gemeenten en LTO op te roepen om een ‘greendeal te sluiten en zo hun bijdrage te leveren aan het vervangen van giftige dakplaten door deze te vervangen door energie-opwekkers’.

Stapelen van subsidie 

In de praktijk zou dit betekenen dat boeren die hun oude schuur laten staan daar financieel voor beloond zouden worden. ‘Door de saneringssubsidie te stapelen met de stimuleringsregelingduurzame energie ontstaat er ruimte om het cultuurlandschap in stand te houden’, aldus woordvoerder Sjirk Kuiper van het ministerie.

Belastingvoordeel

Om het helemaal aantrekkelijk te maken onderzoekt Atsma ook nog of de geplaatste panelen versneld kunnen worden afgeschreven als zij in de plaats komen van weggesaneerd asbest. Dat levert extra belastingvoordeel op.

Provincies en gemeenten

‘Ook provincies kunnen hiervoor mogelijk hun energiesubsidies inzetten’, stelt Kuiper. Hij roept gemeenten vooral op om voor het afgeven van een sloopvergunning eerst goed te kijken naar kansen die het combineren van alle subsidiestromen biedt.

Geen opmerkingen: