zondag, februari 27, 2011

Alternatieven voor geïmpregneerdhout.

Alternatieven voor geïmpregneerdhout, en hoe te gebruiken kunt u hier onder lezen.


In het kort

Veel mensen willen graag enige privacy in hun tuin en plaatsen daarom een of andere erf afscheiding. Grofweg heeft u de volgende keus:
  • Een haag
  • Een rooster met klimplanten
  • Een schutting van bamboe, wilgentenen, riet of heide
  • Een schutting van houten planken.

Uit milieuoogpunt is een afscheiding met planten de beste keus. Planten leveren voedsel en schuilplaatsen voor vogels en insecten. Het kan enige tijd duren voordat een haag voldoende privacy biedt. Wilt u een schutting, dan is een schutting van bamboe, wilgentenen, riet of heide minder milieubelastend dan een houten schutting.

Tips

  • Europees hardhout belast het milieu door kortere transportafstanden minder dan tropisch hardhout.

Naar boven Schuttingen en milieu

Nederland telt zo'n 5 miljoen tuinen. Ongeveer de helft van de tuinen heeft een houten schutting of heg van levende planten als erf afscheiding met de buren. Een haag van levende planten is minder milieubelastend dan een houten schutting. Voor een haag is geen hout nodig, en ook geen verf of impregneermiddel. Bovendien brengt een haag de natuur in uw tuin. Het levert voedsel en schuilplaatsen op voor vogels en insecten. De milieubelasting van houten schuttingen wordt per soort hieronder besproken.

Naar boven De mogelijkheden

Haag

De beste keuze zijn inlandse struiksoorten, die geschikt zijn als haag, zoals liguster, haagbeuk en hulst. Inlandse soorten horen hier thuis en leveren daarom bijvoorbeeld het meeste voedsel op voor allerlei dieren. Alle hagen zijn goede schuil- en nestelgelegenheden voor vogels en insecten. Een levende haag kan ook bestaan uit meerdere struiksoorten.
Een haag gaat algauw 20 jaar mee, maar moet wel één of tweemaal per jaar worden gesnoeid. Daarbij duurt het ook enige tijd voordat de haag voldoende privacy biedt en neemt een haag relatief veel ruimte in.

Rooster met klimplanten

Een alternatief voor een haag zijn klimroosters van beton gaasraster, die tussen een paar palen worden opgehangen. Hiertegen kunnen snelgroeiende planten klimmen, zoals klimop. Binnen een jaar zit het rooster dicht. Tweemaal per jaar moet de 'heg' worden bijgeknipt.

Schutting van bamboe, wilgentenen, riet of heide

Heel geschikt als schutting zijn matten van bamboe, heide, wilgentenen of riet. Deze schermen zijn gemaakt van snelgroeiende gewassen. Zij worden niet geïmpregneerd. Schermen van riet, bamboe, heide en wilgentenen hebben een levensduur van ongeveer 10 jaar. Bamboe heeft een relatief lange levensduur, maar heeft als nadeel dat het van grotere afstand moet worden aangevoerd dan heide, wilgen en riet.

Schutting van hardhout

Hardhout hoeft niet geïmpregneerd of geverfd te worden. De meeste hardhoutsoorten zijn van nature bestand tegen aantasting. Tropisch hardhout kan uit bossen komen die niet goed beheerd worden. Het bos kan daardoor grote schade oplopen. Hardhout met het FSC keurmerk en/of Keurhout-logo komt gegarandeerd uit goed beheerde bossen.Nadeel van tropisch hardhout is de lange transportafstand. Daarom heeft Europees hardhout (bijvoorbeeld kastanje of robinia) de voorkeur boven tropisch hardhout, vooral als het hout afkomstig is uit de verantwoorde teelt. Kastanje of robinia is echter niet in brede planken te krijgen.

Schutting van naaldhout

De meeste naaldhoutsoorten hebben van nature een lage weerstand tegen aantasting door regen wind en allerlei organismen. Dit geldt niet voor lariks en douglas dat onbehandeld kan worden gebruikt. Vuren en grenen gaan onbehandeld zeker 10 jaar mee maar worden al snel lelijk. Beschermd hout gaat het langer mee en blijft langer mooi. Dit kan door het zelf te schilderen.
 

Naar boven Palen en paalhouders

Een schutting moet worden bevestigd aan palen, die in de grond verankerd zijn. Dit kunnen houten of kunststof palen zijn, al dan niet geplaatst op een stalen of betonnen voet. Kunststof palen hebben een lange levensduur. Het maken van kunststof palen kost energie en er kunnen grote hoeveelheden cadmium inzitten. Cadmium vervuilt het milieu als de paal wordt afgedankt en in het afval terechtkomt.

Palen van Europees hardhout, zoals tamme kastanje, zijn heel geschikt. Palen van tropisch hardhout hebben als nadeel de lange transportafstand en de mogelijk niet-duurzame teelt, tenzij ze zijn voorzien van het FSC-keurmerk en/of Keurmerk-Keur.  Dus geen KOMO keurmerk daar dat alleen maar toegekend wordt op basis van de lange levensduur van het hout, en geen rekening hout met de uitloging van het vergif wat er ingeperst is, zie het onderstaande bericht van VROM,

Hout dat met behulp van vacuümdruk is geïmpregneerd, loogt minder uit dan wanneer het op andere wijze is behandeld, zoals bijvoorbeeld door onderdompeling. Het onder vacuümdruk behandelde hout is vaak voorzien van een KOMO-keurmerk. Maar uiteindelijk heeft ook dat hout onaanvaardbare gevolgen voor het milieu.
Bekijk alle punten van 1 tot 9 op deze link Klik op>> http://www.vrom.nl/pagina.html?id=21143#b21153 

 

Naar boven Voor- en nadelen

 OnderhoudLevensduurKostenVoor en nadelen
Haag 1 à 2 x per jaar snoeien 20 jaar Goedkoopste oplossing. Pas na enige tijd voldoende privacy. Neemt veel plaats in.
Rooster met klimplanten 1 à 2 x p.j. snoeien 10 jaar Goedkope oplossing. Sneller privacy. Neemt minder plaats in dan haag.
Bamboe, riet, wilgen, hei geen 10 jaar Goedkoper dan houten schuttingen Gaat niet zo lang mee.
Schutting van hardhout geen 20 jaar Duurder dan naaldhout schuttingen Niet overal verkrijgbaar

Hout en houtproducten met het FSC-keurmerk en/of Keurhout-logo zijn te koop bij een groeiend aantal doe-het-zelf winkels en tuincentra en bij een aantal houthandelaren en timmerfabrieken. Hout(-producten) van Europees hardhout, zoals robinia en tamme kastanje, zijn verkrijgbaar bij tuincentra, de houthandel en doe-het-zelfzaken.

Naar boven Tips

  • Afval van het snoeien van de haag kan niet op de composthoop. Het duurt te lang voor het composteert. Wel kunt u het bij het gft-afval doen.
  • Lever houtafval in bij de gemeente. Schoon hout (niet geïmpregneerd, gelakt, gelijmd, gecoat, geverfd, verrot of beschimmeld) gaat naar de spaanplaatindustrie of dient als brandstof voor elektriciteitscentrales.
  • Geverfd of geïmpregneerd tuinhout dat wordt afgedankt, moet worden ingeleverd bij de gemeente. Dit hout moet worden verbrand in de afvalverbrandingsinstallatie.
  • Zelf verbranden van geschilderd of geïmpregneerd hout in kachels, open haarden en allesbranders is gevaarlijk. Er komen ongezonde kankerverwekkende en milieuvervuilende stoffen vrij.
  • Tijdens het werken met geïmpregneerd hout kan er impregneermiddel vrijkomen wat kanker kan veroorzaken. De kans hierop is het grootst bij nieuw geïmpregneerdhout. Maar ook bij het oude verrotte hout dat u wilt verwijderen? daar dat al die jaren het arseen wat er in zat nu in de bodem terecht is gekomen en ook nog in het onderste gedeelte van dat hout zit. Gebruik in ieder geval handschoenen en schuur het hout niet om inademing van het houtstof te voorkomen.

Naar boven Overheidsbeleid

De overheid wil het verduurzamen van hout met wolmanzouten en creosoten aan banden leggen vanwege de gezondheids- en milieurisico's van dit hout door uitloging.
  • CCA-hout mag sinds 9 Juni 2004 niet meer gebruikt worden in de woningbouw, voor speeltoestellen en door particulieren, b.v. in de tuin. CCA-hout is verduurzaamd hout dat naast chroom en koper ook arseen bevat en is te herkennen aan een etiket.
  • Alleen wordt het heden 27-02-2011 nog volop verkocht hier in Nederland, dankzij het gedoogbeleid van onze Overheid.
  • Creosootolie voor het behandelen van hout mag in Nederland niet meer worden gebruikt op een paar uitzonderingen na voor de professionele markt. In de volgende gevallen is gecreosoteerd hout ten alle tijden verboden: voor hout dat in contact met grond- of oppervlaktewater komt, voor speelgoed en speelplaatsen, tuinmeubilair en voor opslagplaatsen voor levensmiddelen. 
  • Carbolineum lijkt op creosoot. Hiermee behandeld hout is donkergroen of bruinzwart van kleur. Sinds 1-november-2001 is carbolineum verboden, ook voor gebruik door professionals.

 

 

 

 

1 opmerking:

Tom van Maanen zei

Goed artikel. Heel nuttig. Veel dank.