dinsdag, januari 03, 2012

Aantal 'teveelverdieners' in publieke sector stijgt weer - Wat vindt Nederland ervan

Vorig jaar verdienden 2.165 werknemers in de publieke en semi-publieke sector méér dan een minister. Dit is opnieuw een stijging ten opzichte van het jaar daarvoor.
 Aantal 'teveelverdieners' in publieke sector stijgt weer
Nederlandse bommen op Libië
PVV wil meer Hollandse muziek op de radio

Dit blijkt uit een overzicht van minister Spies van Binnenlandse Zaken.

Stijging
Dit is opnieuw een stijging ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2009 verdienden 2.039 werknemers meer dan een minister en in 2008 waren het er 1.916. Ondanks de maatschappelijke verontwaardiging over ‘graaiers' in de publieke sector, slaagt de overheid er dus niet in de topsalarissen aan banden te leggen.

Het bruto jaarloon van een minister is voor 2010 vastgesteld op 193.000 euro. Organisaties, die uit publieke middelen gefinancierd worden, moeten jaarlijks bekend maken of zij werknemers in dienst hebben die méér verdienen dan het ministersalaris.

 


Veel grootverdieners in zorg en woningbouw
Uit het overzicht van minister Spies blijkt dat in totaal 470 organisaties salarisoverschrijdingen hebben gemeld. Het gaat met name om specialisten en bestuurders in de zorgsector, zoals ziekenhuizen en verzekeringsinstellingen. Maar ook woningbouwcorporaties hebben relatief veel grootverdieners in huis.

Organisaties verklaren de salarisoverschrijdingen veelal door de ‘bijzondere arbeidsmarktpostie' van de betreffende personen of hun ‘specialistische werkzaamheden'.

In het openbaar bestuur (Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen) werken 51 ambtenaren die meer verdienen dan een minister.

Geen opmerkingen: