woensdag, januari 11, 2012

Denen zetten milieu weer op EU-agenda - Groen - TROUW

Leonoor Kuijk − 11/01/12, 05:31
Op de fiets uiterst rechts Martin Lidegaard, minister van energie en klimaat. © epa

Denemarken weet dat de financiële crisis ook de komende maanden de agenda zal domineren. "Maar een werkelijke oplossing van die crisis kan alleen worden gevonden, als die hand in hand gaat met de oplossing van de grondstoffencrisis en de klimaatcrisis", zei de Deense minister van klimaat Martin Lidegaard gisteren tijdens een persconferentie in Kopenhagen. Het komende half jaar is Denemarken voorzitter van de EU-landen. Het land geeft vast het goede voorbeeld door tijdens de komende Europese vergaderingen kraanwater te schenken, in plaats van flesjes mineraalwater uit te delen.

Volgens Denemarken zijn er met een uitgekiend milieubeleid veel vliegen in één klap te slaan. Door in te zetten op duurzame energieprojecten en de beperking van de CO2-uitstoot, wordt niet alleen het klimaatprobleem aangepakt, maar kan op termijn op energiekosten worden bespaard. "De prijs van aardolie en gas gaat alleen maar omhoog", aldus de minister van energie.

Door te investeren in onderzoek en techniek en door het verduurzamen van bestaande verouderde installaties en gebouwen ontstaan bovendien nieuwe banen in een sector met toekomst. Dat is een deel van het antwoord op de financiële crisis. Als gevolg van de crisis hebben veel Europeanen hun baan verloren.

'Te mooi om waar te zijn', houden journalisten de enthousiaste Deense regering voor. De Europese lidstaten hebben jaren gepraat over een richtlijn die het gebruik van energie met twintig procent moest terugbrengen door het gebruik van energiezuinige maatregelen. De EU-landen wilden niet dat deze afspraken 'bindend' waren en maakten er een 'streven' van. Nu veel landen moeten bezuinigen, is het laatste waarvoor zij voelen investeren in duurzaamheidsprojecten, denken de sceptici. Maar de Deense minister voor wetenschap Morten Oestergaard belooft dat Denemarken er alles aan zal doen om landen te overtuigen dat zó redeneren kortzichtig is.

"Durban heeft laten zien dat de Europese Unie het meest ambitieus is", zegt een lid van de Deense parlementaire commissie voor Europese zaken, verwijzend naar de 'routekaart' die de Deense eurocommissaris voor klimaat Connie Hedegaard uit de laatste klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban wist te slepen. "Op die voet moeten we verder gaan."

Dan worden alle Europese clichés bevestigd als een mannelijke, Italiaanse journalist geen vraag stelt over het Deense voorzitterschap van de Europse Unie, maar over de kansen van de mannelijke politicus. De Deense parlementaire commissie zit achter een lange tafel: zeven van de acht leden zijn vrouw. De journalist wordt snel afgesnoefd: "Dat is omdat we in Denemarken voor kwaliteit gaan."

Geen opmerkingen: