woensdag, december 21, 2011

Actie tegen verkoop kennis Helianthos Arnhem aan bedrijf Qatar - Arnhem - voorpagina - Gelderlander

Actie tegen verkoop kennis Helianthos Arnhem aan bedrijf Qatar

  woensdag 21 december 2011 | 07:43 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 21 december 2011 | 08:15

Tekstgrootte tekst verkleinen

tekst vergroten

Zonnecelfolie van Helianthos.

Zonnecelfolie van Helianthos.

ARNHEM - Een initiatiefgroep wil de patenten en machines van de fabriek voor zonnecellen Helianthos in Arnhem opkopen en zo in Nederland houden. Daarvoor zou 3,5 miljoen euro nodig zijn. Eigenaar Nuon wil de kennis en machines volgens diverse bronnen verkopen an Solmateq uit Qatar.

Dat zou 3,5 miljoen euro opleveren. Nuon heeft eerder dit jaar besloten de fabriek te sluiten nadat een eerdere poging tot verkoop was mislukt. Het project is opgezet met zware steun van rijk en provincie.

Milieu-onderzoeker Matthijs Hisschemoller wil met gelijkgestemden proberen de patenten en machines in Nederland te houden. Volgens hem heeft Nuon niet in de gaten dat ze met de dunne zonnefolie een topproduct in handen heeft. Na de crisis zouden er wel degelijk mogelijkheden zijn voor grootschalige productie. Hij wil het verkoopbedrag bijeenbrengen om de spullen te behouden.

Het CDA in de Tweede Kamer steunt het verzet. Kamerlid Marieke van der Werf wijst erop dat de kennis is vergaard dankzij gemeenschapsgeld. Ze wil dat minister Verhagen van Economische Zaken de deal blokkeert.

Gelderlander 2011, op dit artikel rust copyright.

 
Reacties
laatste eerst

Sorteer reacties

Ik vind dit een slechte ontwikkeling,ik vindt dat bij een verkoop de subsidie's terug gestort moeten
worden.
Dit is toch uw en mijn geld
De burger wordt door Nuon toch al genoeg uitgemolken
Walter
walter - 21-12-2011 | 10:54
Jammer dat dit soort initiatieven altijd te laat komen, alle medewerkers en know how is al weg. De politiek is door hun traagheid ook niet in staat om dit soort iniatieve te steunen behalve door kamer vragen te stellen die alleen maar op mondelinge steun uitdraaien.
LimboPrint - 21-12-2011 | 10:01
Dat krijg je er nu van als je als (lagere) overheid je aandelen met "vette"winst aan derden doorverkoopt. De overheidssubsidie is waarschijnlijk gegeven in de tijd dat de Nuon nog gedeeltelijk overheidsbezit was. Ik vermoed, dat bij de verkoop van de aandelen ook de rechten van dit product in vreemde handen is overgegaan. Het lijkt mij derhalve moeilijk om als Ministerie van EZ zowel bestuurlijk als juridisch nog een dam op te werpen tegen de voorgenomen transactie van Nuon. De actie van de heer Hisschemoller is te prijzen, maar komt wellicht te laat.
Bertb - 21-12-2011 | 09:20
Bij het investeren is rekening gehouden met moeilijke tijden !
Dus verkopen is niet aan de orde omdat het tegenvalt. Verkopen is aan de orde als er achterkamertjes gebruikt zijn bij het opstellen van de voorwaarden. Door mensen die niet het gemeengoed in gedachten hadden [ook al investeerden ze met gemeenschapsgeld], maar enkel persoonlijk gewin.
Kunnen we ergens een lijst inzien met namen van de beslissingsnemers van het gebeuren?
Dirk Doorzon - 21-12-2011 | 08:52
Zo gaat het nu heel vaak. Iets moois opzetten met een sloot gemeenschapsgeld en dan als de zaken niet meer zo goed gaan verkopen aan anderen en de centen gaan naar het bedrijf of de eigenaar ervan.
Voortaan de gelden terug laten storten als ze iets wat in principe van de gemeenschap is willen verkopen,dan leren ze dat wel af.
anske - 21-12-2011 | 08:26

Reageren

Reacties van bezoekers op artikelen op deze site zijn meer dan welkom.

Echter: reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden niet

geplaatst.

Klik voor de uitgebreide versie van de spelregels

Geen opmerkingen: