donderdag, december 08, 2011

Untitled

08/12/11, 13u46
© epa

Tepco, de beheerder van de zwaar beschadigde kerncentrale in het Japanse Fukushima, heeft gezegd dat het overweegt om "licht radioactief" water opnieuw in zee te lozen. Zoals gewoonlijk zou er geen gevaar voor de gezondheid zijn omdat de tanks maar een beperkte capaciteit hebben.

In het kernpark Fukushima Daiichi hebben zich tienduizenden ton water opgestapeld tengevolge van het massaal besproeien van de installaties na het zware ongeluk op de site. Een speciale installatie behandelt dit radioactief besmet water.
 
Een deel van dit behandeld water dient voor de koelingscircuits van de beschadigde reactoren. De rest wordt in tanks bewaard.
Reeds enkele maanden na de kernramp heeft Tepco al meer dan 10.000 ton "licht radioactief" water in de Stille Oceaan geloosd. Dit ontlokte toen veel kritiek.
 
Volksgezondheid
De waterlozingen zouden wel nog niet voor het eerst zijn. In maart zou echter de opslagcapaciteit van de tanks bereikt worden, waardoor het water geloosd zou moeten worden. Tepco belooft dat er enkel water geloosd wordt waarvan het radioactieve gehalte onder de wettelijke norm ligt.
 
Vissersorganisaties hebben meteen protestacties opgezet. Zij vrezen namelijk voor nog meer schade aan het leven in zee. Daarmee samenhangend is natuurlijk ook de volksgezondheid in gevaar, mocht er besmette vis in de winkel terechtkomen. (belga/sg)

Geen opmerkingen: