woensdag, december 14, 2011

Tot 25.000 euro voor slachtoffers misbruik in de Kerk | vandaag.be

Tot 25.000 euro voor slachtoffers misbruik in de Kerk

Tot 25.000 euro voor slachtoffers misbruik in de Kerk
vandaag, 12:42

Slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk zullen tot 10.00 euro schadevergoeding kunnen krijgen van de Kerk op voorstel van een arbitragecommissie. Karin Lalieux (PS, foto), voorzitter van de Kamercommissie Seks in de Kerk, stelde het akkoord dat haar commissie met de bisschoppen bereikte zopas voor in de Kamer.

De oprichting van zo'n "arbitragecommissie", een soort van vrijwillige rechtbank voor ieder individueel geval, was de belangrijkste aanbeveling van de Kamercommissie Seksueel Misbruik in de Kerk.

 Wat zegt het akkoord?

* De feiten van seksueel misbruik moeten verjaard zijn. Niet-verjaarde feiten gaan naar de rechtbanken.

* Slachtoffers kunnen tot 31 oktober 2012 een formulier invullen waarop zij de feiten meedelen. Ze moeten dat indienen bij de Koning Boudewijnstichting.

* De hele procedure is gratis.

* De procedure kan ook als de dader overleden is en zelfs als het slachtoffer overleden is kan de familie een procedure starten.

* De schade (het pedofiel feit) moet niet volledig bewezen zijn. Het volstaat dat de verklaring van het slachtoffer voldoende "waarachtig" is. Er moet dus geen bekentenis van de dader zijn, zoals dat in Nederland het geval is.

Vier soorten vergoeding

* Er zijn vier categorieën van vergoedingen. Al naargelang de aard van de feiten variëren de sommen tussen 2.500 euro (eenvoudige aanranding van een minderjarige boven de 16 jaar zonder geweld of dwang) tot 25.000 euro (verkrachting met verzwarende omstandigheden). In extreme gevallen kan de schade hoger zijn.

* Een permanent Centrum voor Arbitrage, dat uit vijf personen bestaat, begeleidt de procedure. Er komen lijsten van arbiters. In ieder individueel geval zullen het slachtoffer én de Kerk elk één arbiter kunnen kiezen en zij kiezen samen hun voorzitter. Er zullen lijsten zijn met juristen en lijsten met mensen uit de hulpverlening.

* De beslissing van de drie arbiters bindt de Kerk. Maar ze kan wel nog aangevochten worden bij de gewone rechtbank als ze niet volgens de correcte regels verliep, net zoals iedere andere arbitrageprocedure.

 

JDW
Foto: belga 

Tags:Kamer voor VolksvertegenwoordigersKoning Boudewijnstichtingpedofilie

Geen opmerkingen: